Електротехника је грана технике која се бави проучавањем и техничком применом електрицитета. Она обухвата пет основних области: електроенергетику, електронику, рачунарску технику, аутоматику и телекомуникације од којих се у нашој школи настава изводи у прве три поменуте области.

Електроника је област која проучава кретање наелектрисаних честица и примену тих процеса у практичне сврхе. Она је нашла примену у свим гранама технике и практично одређује развој телекомуникација, радио и телевизијске технике, мерне технике, аутоматике и рачунарске технике.

Рачунарска техника је област која се бави применом, обрадом и чувањем информација помоћу електронских рачунара.

У област електротехнике спадају разни послови пројектовања, производње и контроле различитих електричних производа. Постоји могућност специјализације за ужа подручја електротехнике као што су рачунарска техника, енергетика, телекомуникације, електроника. Електротехничари могу радити на припремању техничке документације, у припреми и организацији производњеи контроли производа. Ради се у електроиндустрији, електропривреди, предузећима за телекомуникацију. Такође, могу радити на продаји електричних производа, електроопреме и електроматеријала.