Екскурзије

Протеклих двадесет година бројне генерације наших ученика са својим разредним старешинама путовале су уздуж и попреко по просторима некадашње и садашње државе, по Европи, или за нијансу даље. Путовали су и професори и ненаставно особље на своје излете и екскурзије.

Километри, сати и догађаји исткали су тепих успомена, па многи ученици и професори управо по путовањима памте нашу Техничку школу. Поменимо нешто од тога:

У мају ’89. реализована је ученичка екскурзија у Сарајеву, док се у ваздуху почео осећати мирис надолазећих ратних збивања, као и професорска екскурзија у Пољску, а затим у Будимпешту. Те године почела је сарадња и размена са Ситардом у Холандији.

У мају ’90. први и други разред путовао је на Палић, а трећи и четврти у Будву и – по последњи пут у овом веку – у Дубровник.

Стигле су деведесете, црна рупа имагинарног братства и јединства. Мало коме је било до путовања. Ипак, у мају ’91. прва и друга година извела је екскурзију на Палићу и у Нишу, а трећа и четврта на Златибору. Младост је непоновљива и незаустављива, па је и у мају ’92. реализована екскурзија на Златибору за сва четири разреда. Ипак, економске (не)прилике у наредне три године онемогућиле су реализацију путовања.

У априлу ’96. ученици су поново путовали – на Дунав, у Кладово, а завршни разреди у Грчку, по први пут. Савремени Солун, древна Атина, Коринтски канал који спаја или раздваја, грандиозно узвишени Метеори, платанима ушушкана Св. Параскеви, стратешки занимљиво Литохоро подно воздиглог митског Олимпа... Сенка вековне културе бачена на лица деветнаестогодишњака, коју ће тек касније у животу разумети...

У наредној школској години ученици су путовали на Копаоник, двокилометарски високог краља српског зимског туризма, а професорска екскурзија изведена је у Грчкој.

Нажалост, политичке игре (на које ми млади, обични и небитни нисмо могли да утичемо, а – апсурда – последице смо морали да сносимо!?) настављене су милосрдним анђеоским бомбардовањем, па крај школске 1998/99. проведосмо по подрумима и без екскурзије.

Феникс – птица обновила је своја крила, па је у мају 2000. ученичко– професорски конвој запловио на нове екскурзије: прва и друга година у Нови Сад, трећа у Зрењанин и Караташ, а четврта на Палићко језеро.

У априлу 2001. прва, друга и трећа година путовале су на Палић и по први пут на Сребрно језеро, а матуранти у Будимпешту, град мостова, чарди, широких булевара, дунавски рај под будним оком Св. Иштвана.

Маја и априла 2002. екскурзије су реализоване у Бечеју, Нишу и за завршне разреде у Будимпешти, а у новембру нови матуранти путовали су у Атину.

У пролеће 2003. прваци су посетили фрушкогорске манастире и Нови Сад, другаци Сребрно језеро, а трећи разред Будимпешту.

Година 2004. остаће у сећању ученицима првог разреда по екскурзијама у Нови Сад и на Копаоник, другог по Сребрном језеру, трећег по светлости Будимпеште, а матурантима по незаборавној екскурзији у Истамбул, првом додиру оријенталног и азијског. Те године изведена је и наградна екскурзија на Златибор за најбоље ученике, успешне такмичаре и ученике који су били редовни и вредни.

У априлу, мају и јуну 2005, први разред путовао је у Нови Сад, други на Сребрно језеро, трећи у Будимпесту, а четврти у Атину.

У марту и априлу 2006. прваци су извели екскурзије са крајњим дестинацијама Нови Сад – Тител и Златибор, трећаци – Будимпешта, а матуранти су путовали у Италију, обилазећи Лидо ди Јесоло, Венецију, Римини, Сан Марино, Фиренцу и Падову. У овој школској години, у октобру, професори су боравили у Бања Луци и обишли не само историјске и архитектонске занимљивости града, већ и две сродне школе: Техничку школу „Никола Тесла“ и Металску школу.

Октобар 2006. чланови колектива памтиће по боравку у Словенији, где смо посетили фабрику „Горење“ и школски центар у Велењу, али и Похорје, Бледско и Бохињско језеро, Љубљану, Крањ... Овим путовањем започела је сарадња наше школе са велењском фабриком, која успешно траје и данас.

Пролеће 2007. ученике треће и четврте године повело је на пут у Будимпешту и Атину, а професоре на излет на Тару и Златибор.

У октобру 2007. колектив школе боравио је у Македонији, уживали смо у лепоти Охридског језера и посетили Техничку школу у Прилепу.

У марту 2008. боравили смо у Суботици и на Палићу, а ученици првог разреда су у мају извели екскурзију на Копаонику, другог на Палићу, у Јагодини и у Врњачкој Бањи, трећаци у Будимпешти, а матуранти у Солуну и Атини.

У новембру 2008. колектив наше школе посетио је Техничку школу у Требињу, затим провео незаборавна три дана у Сарајеву, марта 2009. обишли смо и Вршац, а ученици I разреда су у мају путовали на Златар, Златибор и Мокру Гору, II разреда у Ниш, а матуранти у Италију. Калеидоскоп успомена окреће се у главама свих наших бивших и садашњих ученика и професора. Екскурзије су трајан печат у сећањима. Емоције је најтеже дефинисати, а управо путовања су најснажнија врела одакле су извирале. Први пут виђени предели, прве љубави ђачке, мале и велике бриге професорске да све добро прође, да сви живи и здрави стигну родитељима... Све ово и оно, неописано или неописиво. Зову га: искуство, прошлост, живот – како год...

Facebook

КОНТАКТ

  • Адреса: Косте Абрашевића 1, 14000 Ваљево
  • Телефон: +381 (0)14 221 529, +381 (0)14 222 098
  • Факс: +381 (0)14 221 529
  • Електронска пошта: tehnskola@sbb.rs
  • Сајт: www.tehnickaskolava.rs