Такмичења и слободне активности

И у последње две деценије у нашој школи ради већи број секција. Облици и садржај рада током година мењали су се, услови такође, али креативност и ентузијазам нису изостајали ни у једном периоду.

Крајем осамдесетих и почетком деведесетих ради рецитаторска секција, литерарна, драмска, „Млади физичар“, машинска, историјска.

Наравно и спортске секције за рукомет, фудбал, стони тенис, одбојку. Чланови секције „Млади физичар“ освајају прво место у региону, а друго на републичком такмичењу. Клуб народне технике осваја прво место у СФРЈ.

Нажалост, недостатак средстава често обележава рад секција.

Занимљиво је да је у то време врло активна организација Црвеног крста. Редовно се спроводи и хуманитарна акција „За срећније детињство“. Средства су намењена социјално угроженим људима и деци без родитељског старања.

Делује и неколико оркестара који употпуњавају добру атмосферу на пригодним културно–забавним програмима.

Школски лист „Млади техничар“ има своју дугу традицију. Забележено је да је школске 1990/1991. требало да изађу два броја, али је због недостатка средстава изашао само један.

И у наредним годинама слободне активности организовале су се у оквиру ликовне секције, новинарске, секције страних језика и у оквиру спортских такмичења.

Младен Терзић на такмичењу у каратеу у Јапану осваја осмо место у свету, а на европском турниру у Чешкој прво место.

Ученици машинске струке редовно учествују на такмичењима. Тако је на такмичењу у Крагујевцу, у конкуренцији 44 машинске школе, школске 2000/2001. године Милија Марковић заузео треће место. Школске 2002/2003. Милан Гајић осваја треће место, а Александар Васић (III-4) металостургар, такође треће место на републичком такмичењу ученика машинских школа.

Драмска секција под руководством Милке Ерић–Васиљевић, професорке српског језика и књижевности, доживљава прави процват. Школске 2003/2004. представом Београдска трилогија, коју су извели ученици наше школе, отворен је Позоришни фестивал ваљевских средњих школа који носи име професора наше школе и првака ваљевског „Абра- шевића“ Бранимира – Бана Спасојевића.

И наредна школска година била је врло успешна за драмску секцију. По тексту Немање Радовановића (IV-5), у адаптацији и режији професорке Милке Ерић – Васиљевић, изведена је представа „Школа за почетнике“ за Дан школе.

У Дому културе изведена је представа „Кући“ драмског писца Људмиле Разумовске. Одлуком жирија Милица Вуковић (III-11) награђена је за улогу Тање Риђе другом женском, а Урош Милиновић (II-6), за улогу Фоме, другом мушком наградом.

Следећа представа носи наслов „Три српа, а о чекићу да не говоримо“, писца Деане Лесковар, у адаптацији и режији Милке Ерић–Васиљевић.

Уна Унковић, Данило Ристовски, Урош Милиновић, Дарко Којић, Лазар Петронијевић, Маја Марковић и други, остварују запажене улоге, а професорка Милка Ерић–Васиљевић специјалну награду за режију. Гран-при фестивала осваја Урош Милиновић за улогу Малеша, Уна Унковић за главну женску улогу, Данило Ристовски за епизодну улогу.

Почетком 2005. остварен је још један значајан успех. Ученик четвртог разреда електро струке Иван Петровић осваја прву награду на књижевном конкурсу који су расписали Министарство просвете и спорта Републике Србије и Друштво за српски језик и књижевност Србије на тему „Однос простора и времена у истоименој причи Енциклопедија мртвих Данила Киша“. Ментор је била Јасмина Дрндарски-Стојаковић, професорка српског језика и књижевности.

Дан школе се увек прослављао пригодним програмом. Запажена је представа посвећена Вуку Караџићу (5.10.2004) „Вук изблиза“ и „Вукови сусрети“, за коју је сценарио и режију написао Петар Илић, професор српског језика и књижевности.

Еколошка секција, којом последњих година руководи професорка Нада Нешковић, ради на одржавању и размножавању украсног биља у школским просторијама, прати стање загађености ваљевских река и земљишта.

Једна од секција је и секција за примену рачунара у грађевинарству којом руководи Јасмина Армуш, професорка грађевинске струке. У оквиру ње је урађена визуализација објекта наше школе у програму ArchiCаd 9.0. Такође је урађен ентеријер једне учионице у програму AutoCad 2000. На сајму средњих школа у нашем граду, презентација ових радова привукла је пажњу стручне јавности и многих посетилаца.

Последњих година интензивиран је рад секције немачког језика којом руководи професорка Душица Рајевац. Наша школа учествује у размени ученика са градовима Инголштадт и Пфафенхофен. Чланови ове секције обележили су Европски дан језика и Дан уједињења Немачке.

И секција фанцуског језика под руководством професорке Олгице Стаменић има разне активности. Запажено је „Француско вече“, посвећено Версају, најлепшем дворцу Француске.

Активна је и секција из историје архитектуре којом руководи Биљана Ђорђевић, професорка грађевинске струке. Чланови секције баве се истраживањем архитетктуре српских средњовековних манастира, а свој рад презентују на паноима у холу школе.

Чланови историјске секције са професорима Даром Драгићевић и Александром Бојчиноским, излажу паное на различите теме: 200 година српског школства, Пробој Солунског фронта, Државна знамења Србије, Култура Старог истока, доприносећи општој информисаности.

Након вишегодишње паузе активирана је шаховска секција којом руководи Лука Вујић, професор математике, иначе мајсторски кандидат у шаху.

Наши ученици су све успешнији на такмичењима. На републичком такмичењу грађевинских и геодетских школа Србије 2009.године у Караташу наши ученици су постигли запажен успех. Из предмета Организација грађења, Јелена Радивојевић (IV-5) освојила је прво место. Ментор је била Јасмина Армуш, професорка грађевинске струке. Декоратери зидних површина Александар Пантелић (III-10) и Мирко Маџаревић (III-10) су освојили друго место. Ментор је био Радивој Пејић, наставник практичне настaве.

Из Статике и отпорности материјала такмичила се Сања Обрадовић (III-8) и освојила четврто место. Ментор је Слађана Јовичић, професорка грађевинске струке.

Марко Минић (III-4) освојио је на обласном такмичењу у Чачку прво место и тако се пласирао на републичко такмичење.

Међу врло значајне успехе треба уврстити и велики успех нашег ученика Ђорђа Петровића (IV-4), електротехничара рачунара, који је уз помоћ менторке Данијеле Бојанић, професорке енглеског језика, освојио прво место у Ужицу, на републичком такмичењу из енглеског језика, и то у изузетно јакој конкуренцији.

Драмска секција наставља своје активности. Милка Ерић–Васиљевић, професорка, написала је текст „Мување – љубавне згоде и незгоде из ђачког живота“. Својом ведрином и хумором представа је изазвала велику пажњу за Дан школе школске 2008/2009. Тиме енергија није била исцрпљена. Уследио је пројекат Гласна тишина или У соби лутака. Реч је о истраживању пантонимског израза и звучних анимација. Представа је била намењена амбасадорима Финске, Италије и Кипра током њиховог боравка у нашој земљи.

И географска секција којом руководи Милош Павловић, професор географије, имала је бројне активности око постављања изложби: Поход на молитву – специјални резерват природе Увац, Демографске прилике у Колубарском округу и општини Ваљево, Европска унија – оснивање, развој и циљ.

„Млади техничар“, наш школски лист, који окупља чланове новинарске секције, бележи сва важна дешавања у нашој школи. До сада је изашло четрдесет бројева. Овај последњи уредио је Матија Матић (III-9) и професори Александра Гаврић, Зорица Васиљевић и Петар Илић.

У протеклом периоду остварен је велики напредак у ваннаставним активностима. Ради се озбиљно, а припреме за такмичење су темељите. Постигнути резултати сведоче о напорима и ученика и њихових професора.

Facebook

КОНТАКТ

  • Адреса: Косте Абрашевића 1, 14000 Ваљево
  • Телефон: +381 (0)14 221 529, +381 (0)14 222 098
  • Факс: +381 (0)14 221 529
  • Електронска пошта: tehnskola@sbb.rs
  • Сајт: www.tehnickaskolava.rs