Сарадња

Школа је захваљујући, пре свега потребама реализације практичне наставе, успоставила сарадњу са многим предузећима у граду. Та сарадња се остварује годинама уназад. За поједина занимања школа нема услова да организује практичну наставу. У протеклом периоду најобимнија сарадња се одвијала са радним организацијама које су чиниле окосницу приврадног развоја Ваљева, као што су: „Крушик“, „Градац“, „Елинд“, „Ферум“, „Машинорад“, „Машиносервис“, „Ремонт“, „Стрела–Ласта“, „Пивара–Јединство“, „Термовод“, „Милић Ракић“, „Стефил“, „Узор“, „Срби- јанка“ и други.

Деведесетих година прошлог века привреда доживљава тешке дане. Многа предузећа смањују обим рада, нека и престају са радом. Данас се практична настава, за коју немамо техолошких услова за извођење у школским радионицама, реализује у провереним, пре свега приватним предузећима, сервисима и радњама са којима школа има позитивно искуство. Списак тих предузећа је дуг: „Ремонт“, „Ласта“, „АБЦ тест“, „Пивара“, „Инграпомни“, „Греда“, Предузеће за путеве, Електромрежа Србије – погон Ваљево, Ваљевска болница, Радио Ваљево, „Колубара“ – брана Ровни, ХК „Крушик – Истраживање и развој“, Јавно комунално предузеће, „Телеком“, Електродистрибуција, „Електроволт“, „Велма“, „Бома електро“, „Стандард“, „Дес“, Телевизија Ваљево, „М–Т“, „Биг прогрес“, „Домостил“, „Метал хидраулик“, аутолимарске и аутомеханичарске радње: „Рели“, Драгана Сарића, Милана Танасковића, Александра Филиповића, Миливоја Младеновића, „Вођо“, „Баћа“, „Луша“, „Жижа“, аутоелектричарске радње: „Буца“, Слободана Протића, Благоја Танасијевића, Луке Терзића, „Гвозденић“, „Инсталатер“, „Бош“, Драгољуба Јанковића, „Бирометал“, Саше Франтара, сервиси за прецизну механику: „Слога“, „Биротехна“, „Биротехника“, „Техника“, „Фискал“, радње за грејну технику: „Симон“, „Термо солар“, „Хемотерм“, „Солар“, „BNB“, „Бора“, предузеће „Горење“, сервиси за термичке и расхладне уређаје: „Фриго електро“, „Ашковић“, „Лорд“, „Фреон“, „Велтех“, „Еуро фриго“, „Центар сервис“, „Клима центар“, „Шоми–меџи“, сервиси рачунарске опреме: „Гост“, „АБ софт“, „IPC ком- пани“, „Рачунар“, „Dream tech“, „Jena kompak“, „But Net“, „Uridium“, ТВ Ваљево...

Нека предузећа награђују своје ученике. Посебно треба истаћи пример предузећа „Ласта“ које за божићне празнике награђује ученике који ту обављају практичну наставу са по 1000 динара. „Инграпомни“ даје ученицима месечну новчану надокнаду. СЗР „Живковић“ награђује ученике са по 500 динара по дану када су на пракси. То су лепи и стимулативни примери које треба да следе и други.

Школа је у овом двадесетогодишњем периоду успоставила сарадњу са Техничким школама из Крагујевца, Шапца и Вршца. Сарадња се, за сада, огледа кроз спортске активности, такмичења и дружења.

НЕМАЧКА

Друштво „Пријатељство са Ваљевом“ из Пфафенхофена, које је основано 16.07.1999. године у овом немачком граду, сваке године организује једнонедељни боравак ваљевских средњошколаца. У ову размену, од 2001. укључени су и ученици Техничке школе, као и професор немачког језика Душица Рајевац.

Господин Бернд Душнер и чланови овог удружења поклонили су нашој школи агрегат за струју, BWM бензиски мотор и показно учило систем пнеуматског кочења за теретна и прикључна возила, два CD плејера, један дијапројектор и у више наврата часописе и касете за наставу страних језика...

Делегацији парламентараца града Пфафенхофена и члановима Удружења приликом посете нашем граду у априлу 2004. године приређен је пригодан програм у нашој школи.

У организацији овог удружења професор немачког језика Душица Рајевац хоспитовала је у новембру 2004. године две недеље у државној реалној школи у Пфафенхофену, а у априлу 2005. била је преводилац делегације на челу са градоначелником Ваљева др Јованом Томићем приликом њихове посете Пфафенхофену.

Два ученика смера аутомеханичар обављала су у фебруару 2006. двонедељну праксу у фабрици аутомобила „Audi“ у Инголштату, а професор Душица Рајевац је у то време, такође две недеље, хоспитовала у Центру за образовање, омладину и културу „AKBV“ из Инголштата.

У јулу 2005. године успостављена је сарадња наше школе са директором Центра за образовање, омладину и културу „AKBV“ из Инголштата, господином Хербертом Зебауером. У оквиру ове сарадње се сваке године, од 2006. реализују разни пројекти тако што наши ученици са професорком Душицом Рајевац бораве у Инголштату десетак дана, а онда нам чланови њиховог удружења долазе у узвратну посету. У оквиру ове размене у нашој школи је од септембра 2008. до јануара 2009. године боравио члан овог удружења Нилс Вајцел из Касела, активно учествујући на настави немачког језика.

Група наших ученика била је у мају 2008. примљена од стране немачког аташеа за културу, у немачкој амабасади у Београду, господина Арнеа Хартига, а професорка Рајевац крајем маја 2009. била је на пријему у немачкој амбасади поводом „Универзијаде“. Господин амбасадор Волфрам Мас је у разговору са професорком Рајевац посебно истакао важност и значај оваквог вида сарадње, који Техничка школа већ годинама има са немачким удружењима.

Веома успешну сарадњу наша школа има и са „Goethe Institutom“ за немачки језик из Београда са којим је заједно у марту 2008, реализована пројекција 10 класика немачког тонског филма, као и пројекције кратког филма поводом Дана људских права у децембру 2008. године.

Професор немачког језика Душица Рајевац добила је од немачке владе стипендију у оквиру пројекта „Школе: партнери будућности“ и хоспитовала три недеље, новембра 2008, у стручној школи округа Зегеберг у граду Нордерштету на северу Немачке.

СЛОВЕНИЈА

У оквиру програма школовања ученика Техничке школе у Школском центру Велење наши ученици електротехничари рачунара: Немања Ј Марковић, Александар Жујовић, Немања Ристић, Душан Пантић и Филип Вуксановић, електротехничари енергетике: Никола Вуковић, Никола Панић, Никола Крстић и Војислав Срећковић и машински техничари за компјутерско конструисање: Ненад Митровић, Ђорђе Урошевић, Марко Грујичић, Мирјана Павловић, Миланко Крајишник, Стефан Пантелић и Милош Тодоровић, боравили су у Словенији од 15. фебруара до 10. априла 2009. године. Са њима је у првих месец дана био и професор Горан Мићовић, а у току другог месеца професор Вукоман Лековић.

На почетку свог боравка у Велењу ученике је примио и градоначелник Велења, господин Срећко Мех и том приликом пожелео ученицима леп и успешан боравак у Велењу.

У току ова два месеца ученици су боравили у мотелу „Рајх“ који се налази на улазу у Велење, а часове редовне наставе похађали су у школском центру на периферији Велења, тзв. MIC–u (Medpodjetniški Izobraževalni Center).

У оквиру МИЦ–а постоје три објекта са учионицама и лабораторијама које су опремљене по европским стандардима. У свакој учионици налазе се бела табла, рачунар са конекцијом на интернет и пројектор са платном. У лабораторијама сваки ученик има свој испитни пулт са инструментима и прибором за извођење одређене лабораторијске вежбе. У свим кабинетима рачунара налази се по 16 рачунара са конекцијом на интернет и табла за интерактивну наставу. Ученицима је, такође, путем њихових налога, омогућено коришћење пројекта е–наставе у оквиру кога професори ученицима електронским путем шаљу лекције које ће се на наредним часовима обрађивати.

У току прве недеље боравка ученици су започели са похађањем интезивног курса словеначког језика, као и обуку коришћења електронске учионице. У току наредних недеља ученици су похађали часове лабораторијских вежби и практичне наставе из области електротехнике и машинства, у оквиру којих су, било самостално, било са ученицима из Словеније, радили на неколико пројеката.

Поред часова редовне наставе, ученицима је омогућен и низ ваннаставних активности (фудбал, кошарка, одбојка...), као и посете знаменитостима, како Велења, тако и других градова у Словенији. Наравно, не можемо да заборавимо бројне културне активности (позоришне представе, концерте фолклорних ансамбала...).

Једне суботе ученици су били на целодневном излету који је укључивао посету Љубљани, Постојинској јами и приморским градовима Пирану и Порторожу. Ако би за описивање овог дана требало да се нађе једна реч, онда би то била реч НЕЗАБОРАВНО.

За групу машинаца организоване су две стручне екскурзије. Прва је била посета фабрици СИКО. Ту су могли да се ближе упознају са машинама за ласерско сечење, као и роботима за аутоматско заваривање. Друга посета била је фабрици „Горење“, то јест алатници ове фабрике. Обишли су погоне и ближе се упознали са расположивом технологијом, производњом и контролом. Овде су имали прилику да виде машине најновије генерације. Наиме, погони које су посетили баве се производњом високо захтевних делова, као на пример делова за БМВ–ову ауто–индустрију.

Ново искуство за нашу децу је електронска провера знања, прва из словеначког језика, а друга из пнеуматике.

Однос колега из Велења према нашим ученицима био је крајње коректан.

Ова група ученика наставиће школовање у Велењу у септембру и октобру 2009. и априлу и мају 2010. године. Планирано је да ученици полажу матурске испите и у Велењу и у Ваљеву.

АМЕРИКА

Професорка енглеског језика Данијела Бојанић учествовала је у програму „Млади лидери Србије“ на иницијативу невладине организације AYSA, а под покровитељством америчке владе и боравила од 02.04. до 02.05.2003. године у америчким градовима Ричланд и Вашингтон, где се у оквиру програма упознала са принципима рада у средњим школама САД–а, као и волонтерским радом у америчким локалним заједницама.

Facebook

КОНТАКТ

  • Адреса: Косте Абрашевића 1, 14000 Ваљево
  • Телефон: +381 (0)14 221 529, +381 (0)14 222 098
  • Факс: +381 (0)14 221 529
  • Електронска пошта: tehnskola@sbb.rs
  • Сајт: www.tehnickaskolava.rs